Energetska učinkovitost Kager hiše

Hiša KAGER je prispodoba izjemno ekonomičnega in ekološko ozaveščenega izkoriščanja vseh energetskih virov.


Energetska učinkovitost

Zero Energy House


Energetski zakon (EZ-1)3 je v 330. členu opredelil zahtevo, da »morajo biti vse nove stavbe skoraj nič-energijske«.
Izraz »skoraj nič-energijska stavba« v tem zakonu pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino
potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini.
Prehodne določbe v 542. členu določajo, da se »določba 330. člena tega zakona začne uporabljati 31. decembra 2020.

Energetska učinkovitost

Sončna arhitektura


Hiša Kager se lahko zaradi izvrstnih izolacijskih tehnik pohvali s 40 odstotno zasteklitvijo zunanjih sten, kar je štirikrat več kot omogoča klasična arhitektura. V mrzlih, a s soncem obsijanih dneh, prejme hiša kar 25 % vse za ogrevanje potrebne energije s pomočjo sončnega obsevanja. Povezanost zunanjega in notranjega okolja pa je zaradi večje zastekljenosti izrazitejša. Vsi stiki konstrukcijskih delov in stavbnega pohištva, ki sicer ustvarjajo toplotne mostove, so že vnaprej predvideni in ustrezno obdelani. Obsežne lesene in steklene konstrukcije z veliko transparentnostjo obračamo iz vzhoda, preko juga na zahod, kjer ulovijo največ    sončne energije. Na severno stran neba usmerimo manjše, proti mrazu odpornejše okenske površine, s čimer lovimo v hišo toploto in jo hkrati minimalno izgubljamo na hladnejši strani. Stroški ogrevanja so pri tovrstni zasnovi bistveno manjši.

Energetska učinkovitost

Kontrolirano prezračevanje


Prezračevalni modul je neposredno povezan s toplotno črpalko. Vse nastavitve se izvedejo po izbiri preko regulacije toplotne črpalke, skupnega daljinskega upravljanja. Pri tem se obratovanje toplotne črpalke in prezračevanja avtomatsko uskladita.

Sveži zrak se dovaja v bivalne in spalne prostore. Sesanje odpadnega zraka predvideno v kuhinji, kopalnici, WC-ju, garderobi in kurilnici-pralnici. Dovod in odvod zraka iz prezračevalne naprave do rešetk vpiha oz. zajema je speljan preko ploščatih gibljivih kanalov 150 x 50 mm. Dovod zraka je iz tal, prekrit s talno rešetko – jeklo. Sesanje odpadnega zraka pa pod stropom, bele barve.

Povabljeni k dolgemu prijateljstvu

Z veseljem vas obiščemo na vaši parceli ali se srečamo z vami v naših prostorih na Ptuju. Vabimo vas, da nas pokličete ali nam pošljete elektronsko pošto in dogovorili se bomo za termin.

Zgodbe naših strank

Sodelovanje


Pri gradnji novega doma se investitorji soočamo z izjemno zahtevno naložbo, zato so občutki varnosti in kontrola stroškov odločilni elementi, s katerimi smo bili izjemno zadovoljni. Kot tudi priložnost, da smo sami sodelovali pri projektu. To sodelovanje ti resnično daje nevrjetno estetsko in ustvarjalno svobodo.

- Andrea Erbetta

Naše reference